Informácie o Slovensku

Slovensko je štát v srdci Európy. Má rozlohu 49 035 km² a žije tu približne 5,43 milióna obyvateľov. Slovensko má pomerne hustú sieť osídlenia, nachádza sa tu 2 891 samostatných obcí, z toho je 138 miest. Najväčšími mestami podľa počtu obyvateľov sú Bratislava a Košice, ďalej nasledujú Prešov, Nitra, Žilina, Banská Bystrica a Trnava. V mestách žije vyše 57 percent populácie.

O krásnej prírody a jej ochrane svedčí aj 9 národných parkov, pričom rozlohou najväčší a najstarší je Tatranský národný park. Celkom je na Slovensku vyhlásených 1082 maloplošných chránených území, 382 území európskeho významu a 38 chránených vtáčích území.

Na Slovensku určite hladovať nebudete. Slovenská kuchyňa je rôznorodá a líši sa v závislosti od regiónov. Je ovplyvnená okolitými kuchyňami, najmä českou, poľskou a maďarskou. V slovenskej gastronómii prevládajú jedlá vidieckeho pôvodu. Pre severné oblasti Slovenska sú typické jedlá pastierskeho pôvodu ako bryndzové halušky a zemiakové placky na rozdiel od juhu Slovenska, kde sú silno zastúpené jedlá z maďarskej kuchyne, ako napríklad guláš.

Poznáte slovenské výrobky? Patria medzi na napr.:

  • syrové výrobky ako parenica, ovčí syr, syrové korbáčiky (oravský a zázrivský korbáčik), oštiepok, bryndza, tekovský salámový syr
  • mäsové výrobky ako spišské párky, špekačky, liptovská saláma, lovecká saláma
  • pekárske výrobky ako skalický trdelník, či bratislavský rožok

V otázke dopravy môžete okrem najviac rozšírenej cestnej dopravy využiť i dopravu lodnú (najmä po Dunaji), leteckú či železničnú.